Výsledky léčby azelainovou kyselinou v monoterapii a v kombinaci s akneterapeutiky u pacientů s acne vulgaris - Rulcová, Jarmila (Československá dermatologie, 2000)
V souboru 106 pacientů (47 žen a 59 mužů, průměrný věk 26 roků) s různými typy akné (acne comedonica, acne papulopustulosa I-W stupně a acne conglobata), byly hodnoceny výsledky terapie kyselinou azelainovou (Skinoren krém), a to jak v monoterapii, tak v kombinaci s dalšími externý nebo systémovými léky. Typ zvolené terapie u jednotlivých osob byl určen na základě rozsahu a závažnosti onemocnění. V 3. a 6. měsíci byl zaznamenán počet nezánětlivých a zánětlivých morf a na základě výsledků vyhodnocen stav zhojení, částečného zlepšení či nezlepšení. Výsledky jsou uvedeny v tabulkách a grafech. Ve skupině 22 nemocných s acne comedonica a acne papulopustulosa I. a II. stupně léčených Skinoren krémem bylo v 6. měsíci probíhající terapie zhojeno 77 %, částečné zlepšení bylo zjištěno u 18 % nemocných, nezlepšen zůstal 1 pacient (5 %). Kombinovaná terapie azelainovou kyselinou (Skinoren krém) a tretinoinem (Retin A 0,05% krém) byla aplikována u 7 pacientů. 21 pacientů bylo léčeno Skinoren krémem a Eclaran 5% gelem (benzoylperoxid). Ve skupině 29 pacientů byla dána kombinace Skinoren krému a Zineryt roztoku (4% erytromycin s 1,2 % octanu zinečnatého). U nemocných s těžšími a těžkými typy akné (acne papulopustulosa III. a IV. stupně a acne conglobata) byla volena kombinovaná terapie Skinoren krémem a systémovým lékem. 11 pacientek ze souboru užívalo hormonální antiandrogenní preparát Diane-35 drg a u 16 pacientů byla zavedena léčba Roaccutanem cps. (izotretinoin).
Keywords: Ointments; Humans; lidé; Dicarboxylic Acids; masti; kombinovaná farmakoterapie; kyseliny dikarboxylové; SKINOREN (SCHERING); Drug Therapy, Combination; acne vulgaris; Acne Vulgaris