Vliv průměru a délky implantátu na napětí v okolní kosti způsobené žvýkacími silami - Himmlová, Lucie; Konvičková, S; Kácovský, A; Dostálová, Taťjana (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2000)
Cílem studie bylo zmapovat vliv průměru a délky implantátu na napětí v kosti v okolí zatížených dentálních nitrokostních implantátů. Výpočet jsme provedli metodou konečných prvků z počítačových 3D modelů jednotlivých velikostních modifikací pro ideálně zavedený válcový implantát. Pro studii jsme zvolili tyto velikosti: při průměru 3,6 mm délky 8, 10, 12, 14, 16, 17 a 18 mm a při délce 12 mm průměry 2,9 mm, 3,6 mm, 4,2 mm, 5,0 mm, 5,5 mm, 6,0 mm a 6,5 mm. Implantáty jsme zatěžovali silou 17,1 N ve směru vestibulo-orálním, 114,6 N ve směru kranio-kaudálním a 23,4 N ve směru disto-mesiálním. Hodnoty vypočtené pro jednotlivé velikostní varianty implantátů jsme navzájem porovnali. Jako referenční (100 %) jsme zvolili délku 12 mm a průměr 3,6 mm. Výsledky jsme uspořádali do grafů, ze kterých vyplývá, že pozitivní vliv na rozklad působící síly a na snížení nebezpečných deformačních maxim má spíše průměr implantátu než jeho délka.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; zubní implantáty; Bone Remodeling; Mastication; endoseální implantace zubů; biomechanika; lidé; Research Support as Topic; žvýkání; Reference Values; Dental Implantation, Endosseous; Dental Implants; Biomechanical Phenomena; remodelace kosti; referenční hodnoty; Humans