Umírněné pití piva snižuje riziko infarktu myokardu. Studie pacientů a kontrol v české populaci - Bobák, M; Škodová, Zdenka; Marmot, M (Praktický lékař, 2001)
Ačkoli řada studií zjistila, že mírná konzumace alkoholu snižuje riziko ischemické choroby srdeční, stále není jasné, zda tento ochranný účinek lze pozorovat pro všechny typy alkoholických nápojů. Ceská populace je specifická tím, že naprostá většina alkoholu je konzumována ve formě piva. V populační studii případů a kontrol v 5 okresech ČR jsme se proto zaměřili na vliv konzumace piva na riziko akutního infarktu myokardu (AIM). Přeživší pacienti s první epizodou AIM (případy) ve věku 25-641et, kteří splnili definici AIM pro registr studie MONIKA, byli porovnáni se zdravými osobami (kontrolami) náhodně vybranými z registru obyvatelstva. Konzumace alkoholu byla zjištována dotazníkem. Celkem 7 % mužů a 20 % žen v populačním vzorku (kontrol) bylo abstinentů, průměrná týdenní konzumace čistého alkoholu u pijáků byla 192 g u mužů a 90 g u žen, z čehož 85 % a 77 % bylo konzumováno ve formě piva. Analýzy byly omezeny na osoby, které nepijí jiné alkoholické nápoje než pivo (206 případů a 735 kontrol mezi muži a 71 případů a 959 kontrol mezi ženami). Ve srovnání s abstinenty měli muži i ženy konzumující pivo denně nebo téměř denně podstatně nižší riziko AIM. Relativní riziko, adjustované pro ostatní rizikové faktory, bylo 0,38 (95% interval spolehlivosti 0,19-0,74) u mužů a 0,11 (0,01-1,03) u žen. Muži, kteří konzumovali pivo dvakrát denně a více, však měli stejné riziko AIM jako nepijáci. V analýzách průměrné spotřeby jsme pozorovali, že muži, kteří pili 4-9 litrů piva týdně měli asi 3krát nižší riziko AIM než ti, kteří pili méně než 0,5 litru týdně (relativní riziko 0,34, 95% interval spolehlivosti 0,19-0,61). Ženy, které konzumovaly 0,5-4 litry piva týdně měli asi 5krát nižší riziko než ty, které pily méně než 0,51itru (relativní riziko 0,22, 95% interval spolehlivosti 0,06-0,82). Tyto výsledky ukazují, že ochranný účinek piva je podobný jako u ostatních alkoholických nápojů.
Keywords: rizikové faktory; Alcoholic Beverages; Česká republika; koronární nemoc; Humans; Risk Factors; průzkumy a dotazníky; lidé; pivo; Coronary Disease; Beer; Surveys and Questionnaires; Czech Republic; alkoholické nápoje