Anémie v těhotenství - přehled - 2. část - Mára, Michal; Eretová, Vladimíra; Haaková, Lucia; Živný, Jaroslav (Česká gynekologie, 2000)
Cíl sdělení: Přehled údajů o klinických rizicích sideropenické anémie (IDA) u těhotných žen:výčet možných postižení zdravotního stavu matky, vývoje plodu a novorozence. Diskuse o klinic-kém významu podávání železa v těhotenství.Typ sdělení: Přehledný článek.Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze. Apolinářská18, Praha 2, 128 00.Metodika: Rozbor literárních údajů (publikace v odborných časopisech, monografie, učebnice,internet - „Medline“) a klinických zkušeností autorů.Závěry: Plošné podávání železa všem těhotným ženám zůstává kontroverzním tématem. Klíčovouotázkou je, zda úprava laboratorních ukazatelů matky zlepšuje její klinický stav a klinické výsled-ky těhotenství.Podávání železa v těhotenství bezpochyby snižuje incidenci anémie a zvyšuje zásoby železa v II.a III. trimestru a v šestinedělí. Přes přítomnost mnoha studií z posledních let, existuje stále nedo-statek přímých důkazů, že by rutinní podávání železa v graviditě snížilo incidenci patologickýchstavů matek a jejich plodů. Dosavadní výsledky nestačí k tomu, abychom plošné podávání železadoporučili, ale ani odmítli.Z uvedeného vyplývá, že je třeba dalšího výzkumu (randomizované, kontrolované, klinické studiese zaměřením na klinické ukazatele, s dostatečně velkými soubory a odpovídajícím statistickýmzpracováním nebo pečlivé metaanalýzy již existujících studií) k dosažení definitivních závěrůo smyslu substituce železa a léčby asymptomatické anémie v těhotenství.
Keywords: Pregnancy Complications, Hematologic; hypochromní anemie; porodnické chirurgické výkony; hematologické komplikace těhotenství; kojenecká mortalita; těhotenství; Obstetric Surgical Procedures; železo; Adult; Fetal Growth Retardation; Iron; ženské pohlaví; novorozenec s nízkou porodní hmotností; Anemia, Hypochromic; Humans; Pregnancy; Infant, Low Birth Weight; Infant Mortality; dospělí; Female; lidé; růstová retardace plodu