Přehled nootropních a neuroprotektivních léčiv - Jirák, Roman (Remedia, 2000)
Kognitivní funkce bývají nejvíce narušeny u organicky podmíněných mozkových onemocnění Kognitivní, nootropní a neurotropní farmaka pozitivně ovlivňující kognitivní funkce jsou značně cliemicky i farmakologicky nejednotná. Do skupiny nootropik se řadí nootropní farmaka a další léčiva označovaná jako cerebral metabolic enhancers, včetně některých látek s vazoaktivním působením. Do skupiny neuroprotektiv se řadí látky likvidující volně kyslíkově radikály a bránící těž jejich vzniku, blokátory kalciových kanálů, látky blokující tzv. ionotropní receptory excitačních aminokyselin (glutamátu, aspartátu), inhibitory monoamminooxidázy typu B, látky, kterě uvolňují nervově růstové hormony nebo jejich prekursory. Jsou zkoušeny např některé neuropeptidy (deriváty vasopresinu aj.), gangliosidy látky zamezující Intravaskulárnímu srážení krve (vcetne kyseliny acetylsal icy lově), některé biofaktory (selen, zinek aj.). O skupině kognitiv zlepšujících funkce centrálního acetylcholinergního systému není v tomto příspěvku podrobněji pojednáno.
Keywords: neuroprotektivní látky; piracetam; Neuroprotective Agents; Piracetam; nootropní látky; Brain; Cognition Disorders; mozek; Nootropic Agents; kognitivní poruchy