Analýza výskytu tularémie na okrese Břeclav v letech 1994-1999 - Treml, František; Hubálek, Zdeněk; Halouzka, Jiří; Juřicová, Z; Huňady, M; Janík, V (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2001)
Jižní Morava je jednou z oblastí, kde se dlouhodobě vyskytují přírodní ohniska tularémie. V roce1994 byla v okrese Břeclav zaznamenána exacerbace onemocnění u zajíců. Při podzimních honechreagovalo pozitivně 5,75 % vyšetřených zajíců. Vyšší séropozitivita přetrvávala i v následujícíchletech a zároveň byla prokázána vyšší nemocnost lidí uvedeného regionu. Cílem práce bylo zjistitpříčiny a okolnosti, které vedly k exacerbaci starých známých, ale v posledních letech klidovýchohnisek v uvedeném regionu. Za tímto účelem bylo vyšetřeno 350 drobných zemních savců. V jed-nom případě z Microtus arvalis se podařilo izolovat původce. Vyšetřením členovců se podařiloizolovat 33 kmenů, a to 32 kmenů z klíšťat druhu Dermacentor reticulatus a jeden kmen z Ixodesricinus. Výsledky vyšetření ukázaly, že tularémie jako klasická přírodně-ohnisková nákaza můžestacionárně přetrvávat v oblastech, kde jsou vytvořeny předpoklady pro udržování původce one-mocnění v prostředí. Jedním z důležitých faktorů takovéhoto prostředí jsou vnímaví jedinci (zajíc,drobní zemní savci) a dále pak členovci sající krev jako vektor onemocnění.
Keywords: Ticks; klíšťata; Zoonoses; tularemie; Česká republika; kontrola infekčních nemocí; lidé; infekce přenášené vektorem; Tularemia; Humans; zoonózy; Disease Vectors; Francisella tularensis; Communicable Disease Control; Czech Republic