Praktické aspekty určování antigenů Rh systému - Písačka, Martin (Transfuze dnes, 2000)
Antigeny Rh systému patří mezi klinicky nejvýznamnější antigeny erytrocytové membrány. Hrají důležitou roli při hemolytickém onemocnění novorozence, potransfuzních reakcích aautoimunní hemolytické anémii. Sérologická detekce těchto antigenů je založena na reakci příslušného antigenů a specifické anti-Rh protilátky. Vývoj diagnostik prodělal vývoj od původních polyklonálních kompletních sér až po vysoce specifické a silně reagující monoklonální protilátky. Správné určení antigenů může být komplikováno falešně pozitivními a falešně negativními výsledky. Komplikace při určování a interpretaci výsledků způsobují též slabé a variantní formy antigenů RhD.
Keywords: Research Support as Topic; reakce antigenu s protilátkou; Serology; Rh-Hr Blood-Group System; Antibodies, Monoclonal; Membrane Proteins; Antigen-Antibody Reactions; imunologické techniky; sérologie; krevní skupiny - systém Rh-Hr; finanční podpora výzkumu jako téma; Erythrocyte Membrane; monoklonální protilátky; erytrocytární membrána; membránové proteiny; Immunologic Techniques