Astma bronchiále - Paráková, Zdeňka (Causa subita, 2001)
Autorka shrnuje základní poznatky o astma bronichále a jeho léčbě. Tato nemoc je stále v popředí zájmu lékařů. Jde o chronické zánětlivé onemocnění, které vyžaduje chronickou protizánětlivou léčbu. Důležité je astma bronchiále včas diagnostikovat a co nejdříve zahájit léčbu inhalačními steroidy dle tíže nemoci. Při neúspěchu zahajovací terapie se přidává další terapie (dlouhodobá beta2 mimetika, teofyliny, antileukotrieny, kortikoidy per os) v krocích. Nutnou součástí léčby jsou dále režimová opatření a edukace nemocného i lékaře.
Keywords: hormony kůry nadledvin; Signs and Symptoms; Adrenal Cortex Hormones; aplikace inhalační; příznaky a symptomy; farmakoterapie; stupeň závažnosti nemoci; Asthma; lidé; Administration, Inhalation; Drug Therapy; bronchiální astma; Humans; Severity of Illness Index