Laparoskopická tumornefrektómia - prvé skúsenosti - Lutter, Ivan; Daniel, I; Wagenhoffer, R; Pechan, Juraj (Česká urologie, 2000)
Autori referujú svoje skúsenosti s použitím transabdominálneho laparoskopického prístupu pri odstránení obličky s nádorom. Od mája 1998, kedy ako prví v SR vykonali laparoskopickú tumomefrektómiu, do decembra 1999 odstránili 5 obličiek s nádororom. Transperitoneálny prístup použili u všetkých pacientov. Autori diskutujú o indikáciách, výhodách a o výsledkoch dosiahnutých touto chirurgickou technikou. Vo všetkých piatich prípadoch išlo o maligný tumor obličky (svetlobunkový karcinóm). Veľkosť tumorov bola v rozsahu od 5 do 9 cm priemeru tumoru. Nezaznamenali vážnejšiu peroperačnú ani postoperačnú komplikáciu. Trvanie operácie bolo260 - 330 min.
Keywords: Kidney Neoplasms; chirurgické vybavení; Urologic Surgical Procedures; nádory ledvin; laparoskopie; lidé; Laparoscopy; Surgical Equipment; urologické chirurgické výkony; nefrektomie; Nephrectomy; Humans