Laryngeální maska v celkové anestezii - Pavlík, Martin; Bartošík, T; Hřib, Radovan; Nohel, P; Žák, J (Anesteziologie a neodkladná péče, 2000)
Laryngeální maska představuje jednoduchý, účinný a bezpečný způsob zajištění dýchacích cest během celkové anestezie. V rukou zkušeného anesteziologa je její zavedení snadné i v různých pozicích pacienta a lze ji užít jak pro spontánní, tak přetlakovou ventilaci. Není zatížena větším procentem komplikací než endotracheální intubace, a tyto jsou potenciálně méně kritické.
Keywords: umělé dýchání; Safety; dýchání; Laryngeal Masks; lidé; Anesthesia, General; Respiration, Artificial; celková anestezie; retrospektivní studie; Retrospective Studies; bezpečnost; Respiration; Humans; laryngální masky