Mimotělní membránová oxygenace v léčbě těžké plicní hypertenze u novorozence po operaci laparoschízy - Straňák, Zbyněk; Janota, Jan; Šnajdauf, Jiří; Morávek, J; Kalousová, Jana; Tláskal, Tomáš; Melichar, J; Miletín, Jan; Bělohlávková, S; Šimák, J (Rozhledy v chirurgii, 2000)
Autoři popisují případ novorozence s laparoschízou, u kterého došlo v pooperačním období k rozvoji těžké idiopatické pUcní hypertenze s nutností zahájení mimotělní membránové oxygenace k udržení oběhové stability a adekvátní oxemie. Po 75 hodinách veno-arteriálního mimotělního oběhu (pumpa Biomedicus BP 50, oxygenator Jostra M8) s maximální podporou 50 % srdečního výdeje bylo dítě převedeno na konvenční ventilaci s inhalací oxidu dusnatého a následně extubováno. V průběhu mimotělní membránové oxygenace, pri celkové heparinizaci, nebyly zaznamenány žádné krvácivé projevy v souvislosti s operačním výkonem.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; břišní svaly; Intestines; Extracorporeal Membrane Oxygenation; mimotělní membránová oxygenace; dítě; Hypertension, Pulmonary; novorozenec; Abdominal Muscles; lidé; Infant, Newborn; prolaps; Prolapse; pooperační komplikace; střeva; Research Support as Topic; Postoperative Complications; Czech Republic; plicní hypertenze; Česká republika; Child; Humans