Význam laserovej periférnej iridoplastiky v liečbe akútneho glaukómu so zatvoreným uhlom - Máliš, V (Česká a slovenská oftalmologie, 2001)
Cieľom tejto prospektívnej štúdie bolo zistiť efektívnosť laserovej periférnej iridoplastiky ako liečby prvej línie na zníženie vnútroočného tlaku (VOT) u akút- nych primárnych glaukómoch so zatvoreným uhlom (PGZU). Do štúdie bolo zahrnutých 12 pacientov s prvým záchvatom akútneho glaukómu, u ktorých bol VOT napriek minimálne 12 hodín trvajúcej konzervatívnej liečbe na hranici 5,32 kPa (40,0 mmHg) a vyšší. Pracovali sme s argónovým laserom firmy HGM typ E - 005. Laserové parametre boli, stopa - 300-500 um, čas - 0,2-0,5 s., intenzita - 300-500 mW. Laserové zásahy boli umiestňované do celého obvodu RDU v počte 50-60, za pomoci Goldmannovej trojbokej šošovky. U všetkých pacientov bol VOT meraný aplanačne tesne pred laserovou liečbou a 1 hodinu a 2 hodiny po ALPI. Priemerný VOT pred liečbou bol 6,88 ± 1,46 kPa (51,7 ± 11,04 mmHg). Priemerný VOT 1 hodinu po ALPI bol 2,77 ± 0,44 kPa (20,83 ± 3,31 mmHg), po 2 hodinách bol 2,39 ± 0,26 kPa (18,0 ± 2,0 mm Hg), čo bol 45,8 % pokles VOT. Po 2 hodinách mali všetci pacienti transparentné rohovky. Výsledky tejto štúdie potvrdzujú, že ALPI veľmi efektívne znižuje VOT a napomá- ha k rýchlej obnove transparencie rohovky u akútneho PGZU a k jeho definitív- nemu riešeniu laserovou iridotómiou.
Keywords: Laser Therapy; iris; laserová terapie; Iris; Humans; prospektivní studie; glaukom s uzavřeným úhlem; Glaucoma, Angle-Closure; Prospective Studies; lidé