Chirurgické liečenie herniovaných diskov hrudnej chrbtice - Šteňo, Juraj; Džubera, Andrej; Schnorer, M; Kordoš, J; Haruštiak, Svetozár (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2001)
Za obdobie dvoch rokov a štyroch mesiacov autori chirurgicky liečili siedmich chorých s myelopatiou vyvolanou hemiáciou hrudných medzistavcových diskov. Väčšina z ôsmich herniovaných platničiek bola kalciíikovaná a sprevádzaná aj kalcifikáciou zadného pozdĺžneho väzu. Dekompresia miechy bola najčastejšie dosiahnutá laterálnym extrakavitámym prístupom (4 chorí). Dvojúrovňová kalcifikovaná hernia ujednej chorej bola odstránená z transtorakálneho transpleurálneho prístupu. Zadné prístupy boli použité u dvoch chorých. Výber chirurgického prístupu sa riadil najmä rozsahom a charakterom degeneratívnych zmien zistených pomocou CT a MR. Taktika operácie bola stanovená tak, aby sa predišlo peroperačnému poškodeniu miechy. Zlepšenie hybnosti po operácii nastalo u šiestich zo siedmich chorých o 1 - 2 stupne Nurickovej stupnice, vrátane chorej s pseudochabou paraplégiou. Poruchy citlivosti sa úplne upravili u štyroch zo šiestich a sfínkterové poruchy u troch z piatich chorých. Algická zložka bola prítomná u troch chorých. Lokálne bolesti v jednom a radikuláme v druhom prípade po operácii vymizli, centrálne bolesti u ďalšej chorej sa podstatne zmiernili. Indikačné kritéria sa v budúcnosti pravdepodobne rozšíria aj pri algických prejavoch hemiácií hrudných medzistávcových diskov.
Keywords: neurochirurgie; komprese míchy; Male; Diagnostic Techniques, Neurological; hrudní chirurgické výkony; Neurologic Manifestations; nemoci páteře; Adult; neurologické manifestace; Thoracic Surgical Procedures; dospělí; hernie; mužské pohlaví; diagnostické techniky neurologické; Hernia; lidé; Spinal Diseases; ženské pohlaví; Humans; Neurosurgery; Female; Spinal Cord Compression