Celková kapalinová ventilace - zlepšení oxygenace u experimentálního ARDS - Klimovič, Michal; Fedora, Michal; Šeda, Miroslav; Dominik, Petr; Nekvasil, Roman (Anesteziologie a neodkladná péče, 2001)
Cíl práce: Ověřit výměnu krevních plynů pomocí celkové kapalinové ventilace (TLV) na experimentálním modelu ARDS (syndrom akutní respirační tísně). Typ studie: Laboratorní experiment na zvířecím modelu. Místo: Laboratoř katedry experimentální patofyziologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno. Subjekty: 12 laboratorních zvířat - králíků. Metoda: Po premedikaci byla zvířatům provedena tracheostomie, monitorováno EKG, centrální žilní tlak a arteriální tlak. Po úvodní konvenční mechanické ventilaci byli králíci rozděleni do 2 skupin: 1. skupina s nepoškozenými plícemi a 2. skupina s experimentálním ARDS. U 1. skupiny proběhla TLV a následně konvenční mechanická ventilace. U 2. skupiny byl před TLV navozen ARDS vymytím plic fyziologickým roztokem, po TLV následovala opět konvenční mechanická ventilace. Všechny fáze experimentu trvaly 60 minut. Sledovali jsme kontinuálnì srdeční akci a acidobazickou rovnováhu, krevní plyny, centrální žilní tlak a krevní tlak v 5minutových intervalech; srovnány byly hodnoty ke konci každého období. Výsledky: Skupina 1. pokles pH během kapalinové ventilace (LV) přetrvával i po LV období (vše statisticky významně), vzestup PaCO2 během LV a pokles po LV byl statisticky významný. Pokles PaO2/FiO2 během LV i jeho vzestup po LV taktéž statisticky významný. Skupina 2: pH pokleslo při laváži plic a dále během LV (vše významné statisticky), PaCO2 stouplo při laváži a dále při LV (statisticky významně) s poklesem po LV. PaO2/FiO2 po poklesu při laváži stouplo při LV a následně kleslo po LV období (vše statisticky významně). Závěr: TLV může při laváži navozeném ARDS významně zlepšit oxygenaci; hyperkapnie i acidóza přetrvávají. U zdravých plic je oxygenace i ventilace zhoršena, změny jsou reverzibilní.
Keywords: Acid-Base Equilibrium; analýza krevních plynů; Animals; Solutions; roztoky; Rabbits; klinické laboratorní techniky; plicní ventilace; králíci; Blood Gas Analysis; syndrom respirační tísně novorozenců; zvířata; acidobazická rovnováha; Clinical Laboratory Techniques; modely nemocí na zvířatech; Respiratory Distress Syndrome, Newborn; Pulmonary Ventilation; Disease Models, Animal