Kombinace částečné kapalinové ventilace a HFO na modelu ARDS - Fedora, Michal; Šeda, Miroslav; Klimovič, Michal; Dominik, Petr; Nekvasil, Roman (Anesteziologie a neodkladná péče, 2001)
Cíl práce: Zjistit vliv kombinace částečné kapalinové ventilace (PLV) a vysokofrekvenční oscilační ventilace (HFO) na výměnu krevních plynů na modelu ARDS (syndromu akutní respirační tísně). Typ studie: Laboratorní experiment na zvířecím modelu. Místo: Laboratoř katedry experimentální patofyziologie lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno. Subjekty: 18 laboratorních zvířat - králíků. Metoda: Po premedikaci byla zvířatům provedena tracheostomie, monitorováno EKG, centrální žilní tlak a arteriální tlak. Po úvodní konvenční mechanické ventilaci byli králíci rozděleni do 2 skupin: 1. skupina s nepoškozenými plícemi a 2. skupina s experimentálním ARDS. U 1. skupiny proběhla úvodní HFO a následně PLV s HFO. Potom byl perfluorokarbon (PFC) odsát a králíci byli napojeni opět na HFO. U 2. skupiny byl po úvodní HFO navození ARDS opakovanou laváží plic fyziologickým roztokem, následovala PLV s HFO a nakonec po odsátí PFC pouze HFO. Každá fáze trvala 60 minut. V 5minutových intervalech jsme zaznamenávali acidobazickou rovnováhu, krevní plyny a střední tlak v dýchacích cestách; srovnány byly hodnoty ke konci každého období. Výsledky: Skupina 1: pokles pH během PLV a postupný návrat k normě není statisticky významný, stejně jako vzestup PaCO2 během PLV a pokles během HFO. PaO2/FiO2 v úvodu PLV klesl, ale ke konci PLV stoupl a byl dokonce vyšší, než během úvodní HFO. Nicméně po skončení PLV, během HFO, je patrný pokles. Téměř beze změn v průběhu experimentu zůstává střední tlak v dýchacích cestách (Paw). Skupina 2: pokles pH během laváže plic je statisticky významný, ale během PLV se postupně zvyšoval a vracel se k normě. PaCO2 narůstal během laváže i v úvodu PLV, ale během PLV a dále při HFO klesal k původním hodnotám. PaO2/FiO2 prudce klesal po laváži a již v úvodu PLV narůstal s nejvyšší hodnotou ke konci PLV. Během následující HFO opět klesal. Paw v průběhu experimentu nevykazoval významné změny. Závěr: Kombinací PLV a HFO u experimentálního ARDS je možné dosáhnout výrazné zlepšení oxygenace, které po skončení PLV nepokračuje. Ventilace se udržuje v mezích normálních hodnot, přechodnou acidózu kombinace PLV a HFO upravuje k normě. U nepoškozených plic je kombinací PLV a HFO také dosaženo zlepření oxygenace, které bez PLV není možné. Změny pH a ventilace nejsou statisticky významné. Během PLV s HFO je možné udržovat krevní plyny v uspokojivých hodnotách s minimálním Paw.
Keywords: syndrom respirační tísně novorozenců; Rabbits; Respiratory Distress Syndrome, Newborn; acidobazická rovnováha; hyperbarická oxygenace; Animals; Disease Models, Animal; vysokofrekvenční ventilace; modely nemocí na zvířatech; králíci; Acid-Base Equilibrium; Pulmonary Ventilation; Hyperbaric Oxygenation; High-Frequency Ventilation; analýza krevních plynů; plicní ventilace; Blood Gas Analysis; zvířata