Audit výsledků péče o traumatizované - výsledky jednoleté prospektivní studie na univerzitním pracovišti - Bakalář, Bohumil; Pachl, Jan; Šidák, M; Höschlová, Kristina; Šturma, Jan (Anesteziologie a neodkladná péče, 2001)
V roce 1999 bylo na KAR FNKV Praha primárně ošetřeno 180 traumatických nemocných: 81 (45 %) pro polytraumatismus, 59 (33 %) kraniocere- brální monotraumata, 22 (12 %) sdružená poranění a 18 (10 %) pro jiná poranění. 156 nemocných (86,7 %) bylo přijato se selháváním jedné nebo více vitálních funkcí. Zemřelo 40 nemocných (22 %), což je výsledek lepší o 24 (13 %) proti predikci stanovené metodikou TRISS, na statistické hladině významnosti p = 0,0018.
Keywords: dospělí; Prospective Studies; Survival; Trauma Centers; Humans; traumatologická centra; lidé středního věku; prospektivní studie; urgentní zdravotnické služby; Middle Aged; Emergency Medical Services; mužské pohlaví; Adult; Patient Admission; přežití; výsledek terapie; Treatment Outcome; ženské pohlaví; lidé; příjem pacientů; Aged; senioři; Male; Female