Cytokeratiny TPA, TPS, Cyfra 21-1 a UBC v séru a moči jako možné nádorové markery karcinomu močového měchýře - Klečka, Jiří; Pikner, Richard; Toufarová, Pavla; Holubec, L; Topolčan, Ondřej; Pecen, Ladislav (Česká urologie, 2001)
Autoři prezentují výsledky pilotní studie věnované klinickému významu detekce cytokeratínů v séru a moči jako jednoho z neinvazivních nástrojů k detekci recidiv nebo primárního nádoru močového měchýře. Výsledky zahrnují 53 pacientů (19 s primámím nádorem močového měchýře či recidivou, 18 pacientů s klinicky a mikrobiologicky ověřenou infekcí močových cest, 16 zdravých probandů). Pacienti s iritatací urotelu nádorové i infekční povahy mají vyšší hladiny cytokeratínů v moči než zdraví probandí. Senzitívita TPA a UBC v moči dosahuje 73,7 % při specificitě 87,5 %. V budoucnu bude nutné vypracovat doporučené protokoly odběru vzorků moči a zjistit význam cytokeratínů pro grading tumoru a pro dlouhodobé sledování nádorového onemocnění.
Keywords: Aged; nádory močového měchýře; stupeň závažnosti nemoci; infekce močového ústrojí; Research Support as Topic; lidé středního věku; lidé; senioři; ženské pohlaví; analýza moči; Urinary Tract Infections; Biomarkers, Tumor; Female; mužské pohlaví; Urinalysis; karcinom; Urinary Bladder Neoplasms; keratiny; finanční podpora výzkumu jako téma; Carcinoma; Middle Aged; Keratins; Humans; Male; nádorové biomarkery; Severity of Illness Index