Folikulární tekutina - nové biologické médium pro detekci expozice chemickým látkám - Matějová, Halina (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2001)
Folikulámí tekutina, která je dostupná u žen léčených pro neplodnost v programech in vitro feriilizace, je vhodným biologickým materiálem pro sledování expozice žen chemickým látkám ze životního a pracovního prostředí. Od r. 1986 byla folikulámí tekutina použita zejména k identifikaci rozdílů v expozici mezi nekouřícími a kouřícími ženami. Studie založené na využití folikulámí tekutiny v oblasti reprodukční toxikologie jsou zatím ojedinělé. Dosavadní publikované výsledky zahraničních i našich autorů shodně potvrzují citlivost, specifičnost a reprodukovatelnost metod vyšetření kotininu, kadmia, zinku, adduktů BaP-DNA a kyseliny askorbové. Vyšetřováni reziduí chemických látek ve folikulámí tekutině otevírá široké možnosti pro objasňování mechanismů, jimiž životní prostředí, pracovní podmínky. kouření a výživa ovlivňují procesy reprodukce u žen.
Keywords: kouření; Cadmium; Zinc; Cotinine; kotinin; lidé; Follicular Fluid; Adult; kyselina askorbová; dospělí; folikulární tekutina; Smoking; Ascorbic Acid; Female; ženské pohlaví; Humans; zinek; kadmium; Fertilization in Vitro; fertilizace in vitro