Problematika infekce virem lidské imunodeficience (HIV) z pohledu otorinolaryngologa - Podlešák, Tomáš; Veselý, J; Rozsypal, Hanuš (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2001)
Kolektiv autorů v úvodu práce podává charakteristiku onemocnění AIDS, historii vznikutohoto onemocnění, patogenezi postižení HIV infekcí, vývoj, klasifikaci a základy moderní terapieHIV/AIDS. V druhé části sdělení je uvedena epidemiologická situace nemocných infikovaných viremHIV v celosvětovém měřítku i v ČR od doby detekce viru HIV do konce roku 1999. Na souborunemocných, léčených pro nákazu virem HIV v AIDS Centru Bulovka - Praha v letech 1985 až 1999(328 nemocných HIV pozitivních/31 AIDS manifestních), popisují strukturu léčebně preventivnípéče o tyto nemocné z pohledu ORL konziliárního lékaře a podávají seznam klinických postižení,se kterými se u těchto pacientů setkali a ev. je vedli i k nutnosti operační intervence.
Keywords: Otorhinolaryngologic Diseases; lidé; Opportunistic Infections; otorinolaryngologické nemoci; HIV Infections; HIV infekce; Preventive Medicine; oportunní infekce; Humans; preventivní lékařství; přenos infekce z pacienta na zdravotnického pracovníka; Infectious Disease Transmission, Patient-to-Professional