Cefixim v léčbě recidivujících a protrahovaných sinusitid - Valvoda, Jaroslav; Hroboň, Miloslav (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2001)
Autoři popisují svoje zkušenosti s využitím cefiximu, perorálního cefalosporinu třetígenerace, u recidivujících a protrahovaných sinusitid. Soubor pacientů tvořilo 17 dospělých a pětdětí, z nichž většina byla před podáním cefiximu léčena několika antibiotiky. Patogenní mikrobiálníagens bylo zjištěno jen u čtyř pacientů, a to Klebsiella oxytoca, Streptococcus pneumoniae a Haemop-hillus influenzae. V ostatních případech byla kultivace z punktátů negativní nebo obsahovala tzv.fyziologickou flóru - nejčastěji Str. viridans. V žádném případě nebyl jako etiologické agens proká-zán zlatý stafylokok, na který je cefixim neúčinný. Průměrná doba léčby cefiximem byla osm dní,úspěšnost léčby 100%. V případě putridním empyémů čelistních dutin a odontogenních sinusitid sevelmi osvědčila kombinace cefiximu s celkovou a lokální léčbou metronidazolem. Získané poznatkyumožňují doporučit cefixim jako účinné antibiotikum pro léčbu úporných nebo recidivujícíchsinusitid vyvolaných citlivými mikroby.
Keywords: Bacteria; cefixim; Adult; Child; recidiva; lidé středního věku; ženské pohlaví; lidé; Sinusitis; dítě; expektorancia; mužské pohlaví; senioři; Expectorants; dospělí; Cefixime; Aged; Humans; punkce; sinusitida; Recurrence; Female; Punctures; Middle Aged; Male