Využití syntetických biodegradabilních polymerů v medicíně - Maxa, Jaroslav; Dittrich, Milan (Česká a slovenská farmacie, 2001)
Syntetické biodegradabilní polymery jako polyestery, polyanhydridy, polyorthoestery, polykarboná-ty, polyfosfoestery, polyfosfazeny, polyesteramidy, polyalkylenoxalaty, polyalkylkyanoakrylaty aj.jsou představeny jako materiály, které jsou zkoušeny pro využití, či jsou již používány v chirurgii,ortopedii a ve farmacii. Zvláště je věnována pozornost jejich využití pro přípravu systémů s prodlou-ženým uvolňováním nebo cílenou biodistribucí léčivých látek.
Keywords: polymery; ortopedie; chirurgie; Biodegradation, Environmental; Polymers; Biocompatible Materials; lékové transportní systémy; biodegradace; General Surgery; Orthopedics; biokompatibilní materiály; Drug Delivery Systems