Prognostické skórování u polytraumat a validita ISS a TRISS pro predikci přežívání - Bonaventura, Jiří; Peštál, M; Hájek, R (Anesteziologie a neodkladná péče, 2001)
Polytraumatizovaní pacienti jsou ohroženi rozvojem syndromu multiorgánové dysfunkce (MODS) časně po traumatickém šoku a později v souvislosti s rozvojem septických komplikací. Predispozice pro septické komplikace je způsobena neurohumorálními mechanismy – reakce na polytrauma a invazivními terapeutickými zásahy resuscitační péče. Podstata projektu: dokumentovat všechny predisponující vlivy pro individuální orgánovou a systémovou dysfunkci, optimalizovat terapeutické postupy pro prevenci a terapii individuálních orgánových dysfunkcí. Na velkém souboru 1113 pacientů přijatých na ARO Úrazové nemocnice (ÚN) bylo analyzováno přežívání na predikci mortality. TRISS (Trauma Injury Severity Score) byl dobrým prediktorem mortality na traumata. ISS (Injury Severity Score) ukázal menší senzitivitu hlavně jako prediktor přežívání traumat se současným poraněním hlavy.
Keywords: mortalita; Multiple Trauma; lidé; Disease Progression; Prognosis; skóre závažnosti úrazu; prognóza; Mortality; Humans; polytrauma; progrese nemoci; Injury Severity Score