Koenzym Q a jeho léčebné využití - Rauchová, Hana; Lenaz, G (Česká a slovenská farmacie, 2001)
Koenzym Q (CoQ), lipofilní substituovaný benzochinon, je přítomen v živočišných i rostlinnýchbuňkách. Je syntetizován ve všech tkáních organizmu a zasahuje do celé řady buněčných dějů.Nejdéle a nejlépe je dokumentována jeho role (jako nezbytné součásti dýchacího řetězce na vnitřnímitochondriální membráně) při vzniku vysokoenergetického substrátu ATP. Avšak výskyt i v růz-ných jiných buněčných frakcích je pravděpodobně spojen s jeho postupně odhalovanými funkcemiv buňce, kde slouží rovněž jako součást jiných než mitochondriálních transportních řetězců, jakosilný antioxidant či stabilizátor membrán. Úlohy navržené pro CoQ mohou vysvětlit jeho značnýrozsah léčebných účinků. Náš přehled v krátkosti předkládá současné znalosti o možných lékař-ských aspektech podání CoQ. Zdá se, že energetická funkce může vysvětlit přinejmenším některéz klinických účinků (např. u srdeční nedostatečnosti či u neurodegenerativních nemocí), ale v dal-ších případech se zdá, že se mohou uplatnit v daleko větší míře antioxidační vlastnosti. Prospecifická doporučení a definitivní důkazy léčebných účinků CoQ jsou nicméně nezbytné ještěpřesnější znalosti o funkci CoQ na molekulární úrovni a další dobře vedené klinické studie.
Keywords: Antioxidants; Ubiquinone; antioxidancia; ubichinon