Koagulopatie - hlavní příčina mateřské úmrtnosti - Srp, Bedřich; Velebil, Petr (Česká gynekologie, 2001)
Cíl práce: V rámci 30leté analýzy mateřské úmrtnosti v České republice jsme se zaměřili na prob-lematiku, která v současném porodnictví představuje hlavní článek vitálně ohrožujících stavůmateřské morbidity, s nejvyšším dopadem na mateřskou mortalitu. Cílem práce bylo připomenouthlavní příčinné souvislosti na konkrétním klinickém průběhu jednotlivých případů úmrtí, vytýčithlavní chyby a omyly a statisticky zpracovat frekvenční analýzu a základní charakteristiku jed-notlivých rizikových skupin.Typ studie: Retrospektivní epidemiologická studie.Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze 2, Ústav propéči o matku a dítě, Praha 4 - Podolí.Metodika: Databáze 64 případů mateřských úmrtí na tromboembolii (TE) a 89 případů úmrtív souvislosti s diseminovanou intravaskulární koagulopatií (DIC) v letech 1978-1997 v ČR bylapoužita k analýze jejich příčin, klinického průběhu, zejména v souvislosti s porodnickými operač-ními výkony, adekvátnosti poskytnuté péče a četnosti jejich výskytu. Demograficky byly zpraco-vány údaje o období vzniku smrtelných komplikací, věku a parity zemřelých a místech úmrtí.Výsledky: Koagulopatie zahrnující TE a DIC tvoří 42 % očištěné mateřské úmrtnosti a jsou takprioritní problematikou oboru. Četnost a rizikovost smrtelných případů TE v letech 1991 - 1997výrazně klesla po celostátním zavedení povinné mikroheparinové profylaxe v r. 1994 u rizikovýchskupin těhotných žen. Ve 20letém období připadá 1 případ TE úmrtí na 40 820 živě narozenýchdětí (ž.n.d.). Ve 41 % se uplatňoval při vzniku TE císařský řez.Zcela neuspokojivá je situace úmrtí v souvislosti s DIC. Zde připadá 1 úmrtí na 29 354 ž.n.d. beztendence ke zlepšení. Analýza věkového rozložení jednoznačně prokazuje zvýšenou rizikovost u vyšších věkových skupin jak u úmrtí TE, tak i DIC. Totéž platí pro výši parity. Rozložení vznikuTE a DIC v průběhu gestace je nejvyšší v postpartálním období a v raném šestinedělí, TE všakjsou rozprostřeny v 36 % i v 1. a 2. trimestru. U obou souborů jsou vyjmenovány faktory, kterémohly být v přímé souvislosti se vznikem smrtelné komplikace. Chyby a omyly se uplatňovalyv organizaci péče, v primární a sekundární prevenci, v chybné diagnostice, v chybné - zejménaneúplné - medikaci a většinou v pozdní operační terapii.Závěr: Dosavadní vyhlášená komplexní profylaktická opatření k zabránění rozvoje tromboembo-lických komplikací, pokud jsou v plné míře realizována, poskytují možnost minimalizace těchtoobávaných a v minulosti tak častých smrtelných komplikací. Přetrvává však reálné nebezpečíhemoragií v souvislosti s DIC, která v současné době přes modernizaci terapie představuje hlavníčlánek mateřské mortality i morbidity.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Blood Coagulation Disorders; retrospektivní studie; epidemiologické studie; lidé; Female; matky; Epidemiologic Studies; Pregnancy; Research Support as Topic; těhotenství; Mortality; Mothers; Retrospective Studies; koagulopatie; ženské pohlaví; mortalita; Humans