Reaktivní angioendoteliomatóza při pruritu kůže - Roudnická, Bronislava; Feit, Josef (Československá dermatologie, 2001)
Je popsán případ 42letého muže s léta trvajícím úporným svěděním kůže a tvorbou mnohočetných pruriginózních papulonodulárních lézí na trupu a končetinách. V bioptickém vzorku z plněvyvinuté léze byla v dermis zjištěna proliferace kapilár se zvětšenými endotelovými buňkami,obklopenými histiocyty, s malou příměsí lymfocytů a eozinofilů. Mitotická aktivita nebyla zastižena.Mezi agregáty kapilár byly patrné shluky jemných periferních nervových vláken. Histologický nálezodpovídá reaktivní angioendoteliomatóze.
Keywords: exantém; pruritus; dospělí; cévní endotel; histologie; Histological Techniques; Histology; lidé; Pruritus; mužské pohlaví; Male; histologické techniky; Endothelium, Vascular; Adult; Exanthema; Humans