Vliv dopaminergní stimulace u Parkinsonovy nemoci na deklarativní a nedeklarativní paměť - Línek, Vladimír; Roth, Jan; Jech, Robert; Volfová, M; Růžička, Evžen (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2001)
10 pacientů s Parkinsonovou nemocí bylo vyšetřeno testem procedurálního učení a testem deklarativní krátkodobé paměti podle Stemberga, jednak za podmínek optimální hvbné komoenzace při dopaminergni medikaci, jednak po vysazení léčby. Při dopaminergní medikaci se výkon v nedeklarativním testu zlepšoval, zatímco v deklarativním došlo ke zpomalení reakčních časů. Autoři vyvozují, že dopaminergní medikace může i v dávkách užitečných pro zlepšení hybnosti mít negativní vliv na kognitivní procesy deklarativní krátkodobé paměti.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; receptory dopaminové; Memory, Short-Term; Learning; dopamin; Receptors, Dopamine; neuropsychologické testy; krátkodobá paměť; lidé; Research Support as Topic; Dopamine; Parkinsonova nemoc; učení; Neuropsychological Tests; Parkinson Disease; Humans