Vplyv vybraných antioxidantov na lipidové parametre u konzervatívne liečených pacientov s chorobami obličiek - Gazdíková, Katarína; Gvozdjáková, Anna; Kucharská, Jarmila; Dzúrik, Rastislav (Aktuality v nefrologii, 2001)
Abnormality v hladinách lipidov u hemodialyzovaných pacientov zohrávajú významnú úlohu pri oxidačnom strese a predstavujú aj významný rizikový faktor progresie nefropatie u konzervatívne liečených pacientov s chorobami obličiek. Koenzým Q10 je antioxidant a je dokázaná aj jeho úloha v ochrane pred peroxidáciou lipidov, ktorá predstavuje najdôležitejší faktor pri vývoji aterosklerózy. Cieľ: Cieľom nášho sledovania bolo zistiť vplyv antioxidačnej terapie, vrátane koenzýmu Q10, na lipidové parametre u pacientov s chorobami obličiek. Materiál a metódy: Do sledovania sme zaradili 15 konzervatívne liečených pacientov s tubulointersticiálnymi nefrititídami a počas troch mesiacov sme im podávali antioxidačnú liečbu - 100 mg E vitamínu, 100 mg C vitamínu, 30 mg riboflavínu a 240 mg koenzýmu Q10. V mesačných intervaloch sme vyšetrovali obličkové funkcie a stanovovali sme hladiny vybraných antioxidantov (a-tokoferol, b-karotén a koenzým Q10), konečný produkt peroxidácie lipidov - malondialdehyd a hladiny lipidového spektra. Výsledky: Počas trojmesačnej substitučnej antioxidačnej liečby došlo k štatisticky významnému vzostupu hladiny koenzýmu Q10, ako v krvi tak aj v plazme (p<0,01). Hladiny lipidového spektra sa počas liečby nemenili. Pri vyjadrení pomeru plazmatickej hladiny koenzýmu Q10 k jednotlivým frakciám lipidov došlo už po mesačnej substitúcii koenzýmom Q10 k jeho štatisticky významnému vzostupu (koenzým Q10/TAG p<0,001, koenzým Q10/celkový cholesterol p<0,001, koenzým Q10/LDL cholesterol p<0,001 a koenzým Q10/HDL cholesterol p<0,005, koenzým Q10/VLDL cholesterol p<0,001). Záver: Dosiahnuté výsledky dokazujú, že pomer plazmatickej hladiny koenzýmu Q10 k jednotlivým lipidovým parametrom sa počas antioxidačnej liečby mení aj napriek nezmeneným hladinám lipidových parametrov. Z tohto môže vyvodzovať, že hodnotenie tohto pomeru môže predstavovať index, ktorý bude citlivejší pre stanovenie rizika komplikácií spôsobených hyperlipidémiou.
Keywords: Oxidative Stress; metabolismus lipidů; Cholesterol; Triglycerides; oxidační stres; Humans; cholesterol; nemoci ledvin; lidé středního věku; Lipid Metabolism; Female; Aged; dospělí; lipidy; senioři; lidé; Antioxidants; antioxidancia; Adult; triglyceridy; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; Lipids; Ubiquinone; mužské pohlaví; Kidney Diseases; ubichinon