Oxid dusnatý u nemocných po transplantaci kadaverózní ledviny - Bubeníček, Petr; Kazdová, Ludmila; Táborský, Petr; Brůžková, Ivana; Štollová, M; Lánská, Věra; Matl, Ivo; Teplan, Vladimír (Časopis lékařů českých, 2001)
Východisko:Úloha oxidu dusnatého (NO) po transplantaci kadaverózní ledviny není zatím vyjasněna. Cílem práce bylo vyšetřit produkci NO do moči u nemocných po transplantaci kadaverózní ledviny s normálním průběhem a komplikacemi (akutní rejekcí a cyklosporinovou toxicitou). Metody a výsledky. Vyšetřovali jsme produkci stabilních metabolitů NO (NO 2 - a NO 3 - ) do moči (U-NOx) u nemocných po transplantaci kadaverózní ledviny. Do studie byli zařazeni jen pacienti se standardní trojkombinací imunosupresiv – cyklosporin, azatioprim, prednison. Nemocní, kterým byla podávána jiná imunosupresiva nebo léky ovlivňující tvorbu NO (nitráty, ACEI), byli ze studie vyloučeni, stejně jako nemocní s infekčními nebo jinými závažnými komplikacemi po transplantaci. Vyšetřili jsme celkem 33 nemocných (21 mužů a 12 žen), z nichž 10 mělo po transplantaci akutní rejekci, 10 cyklosporinovou toxicitu a 13 normální průběh bez komplikací. Průměrný věk pacientů byl 50,96 ± 11,13 let. U-NOx byl vyšetřován biochemicky Griessovou reakcí každý den po transplantaci jednak ve vzorku ranní moči, jednak ve vzorku ze 24hodinového sběru za předchozí den a byl přepočítáván na 1 mmol/l močového kreatininu (U-Cr). Nalezli jsme nižší hladiny U-NOx/U-Cr u nemocných s akutní rejekcí během posledních 2 dnů před jejím vznikem oproti nemocným s normálním průběhem (p<0,05). Rozdíl mezi skupinami pacientů s cyklosporinovou toxicitou a normálním průběhem nebyl nalezen. Hladiny U-NOx byly negativně závislé (p<0,01) na hladinách sérového kreatininu (S-Cr), ale nezávislé na hladinách cyklosporinu A v krvi. Závěr. Studie prokazuje snížení produkce U-NOx do moči v posledních 2 dnech před rejekcí štěpu transplantované ledviny. Hladiny U-NOx u nemocných s cyklosporinovou toxicitou zůstávají nezměněny. U-NOx/U-Cr by se v budoucnu mohl stát neinvazivním markerem rejekce.
Keywords: imunosupresivní léčba; Kidney Transplantation; Graft Rejection; oxid dusnatý; Cyclosporine; cyklosporin; transplantace ledvin; Nitric Oxide; rejekce štěpu; Immunosuppression Therapy