Mutagenní efekt nivalenolu, fusarenonu X, kyseliny penicilové a jejich kombinací s aflatoxinem B,1, - Bárta, Ivo; Šmerák, P; Polívková, Zdeňka; Bártová, J; Kováčová, E (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2001)
Práce se zabývá sledováním genotoxického rizika vybraných mykotoxinů (nivalenol, fusarenon X, kyselina penicilová) a jejich kombinací s aflatoxinem B1, který je znám jako silný mutagen. Tyto látky vznikají v potravinách sekundárně jako produkty mikroskopických hub kontaminujících potraviny. Mutagenní aktivita byla testována Amesovým testem na dvou kmenech bakterií Salmonella typhimurium a pomocí cytogenetické analýzy buněk kostní dřeně křečíka čínského (Cricetullus griseus). Mutagenní aktivita jednotlivých mykotoxinů V Amesově testu nebyla prokázána (s výjimkou aflatoxinu B1 s metabolickou aktivací), ale kombinace mykotoxinů s aflatoxinem B1 mutagenní aktivitu vykazovaly. U kombinací nivalenolu s aflatoxinem B1 a fusarenonu X s aflatoxinem B1 však byl účinek nižší než u samotného aflatoxinu, v některých koncentracích dokonce statisticky významně. Frekvenci aberantních buněk v kostní dřeni samců křečíka čínského zvyšoval statisticky významně fusarenom X a kyselina penicilová, zatímco frekvence aberantních buněk u skupiny zvířat ovlivněné nivalenolem se nelišila od hodnot skupiny kontrolní. Fusarenon X v kombinaci s aflatoxinem B1 indukoval statisticky významně zvýšené počty aberantních buněk oproti kontrolní skupině pouze u samců, nivalenol a AFB1 pouze u samic. Kombinace kyseliny penicilové s fusarenonem X vykazovala pouze nevýznamné zvýšení mutagenity oproti kontrole. Žádná z kombinací mykotoxinů nebyla statisticky významně odlišná od klastogenního účinku samotného aflatoxinu B1.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Animals; Mycotoxins; kyselina fusarová; křečci praví; Mutagenicity Tests; Penicillic Acid; aflatoxin B1; kyselina penicilová; mykotoxiny; testy genotoxicity; Aflatoxin B1; Research Support as Topic; modely nemocí na zvířatech; chromozomální aberace; Fusaric Acid; Disease Models, Animal; zvířata; Chromosome Aberrations; Cricetinae