Stanovení poměru D- a L-formy kyseliny asparagové ve tkáni intervertebrálního disku jako ukazatel věku - Pilin, Alexander; Čabala, Radomír; Pudil, František; Bencko, Vladimír (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2001)
Určení věku stanovením koeficientu racemizace kyseliny asparagové z dentinu je považováno za spolehlivou metodu. Bílkoviny, které jsou z dentinu izolovány jsou nekolagenní proteiny nebo kolagen. Vzhledem k tomu, že kolagen je jednou z nejrozšířenějších bílkovin v lidském těle, naskýtá se otázka, zda D- formu kyseliny asparagové je možné stanovit i v jiných tkáních a použít koeficientu racemizace k určení věku. V této práci byl stanovován koeficient racemizace ve tkáni meziobratlového disku. Lyofilizovaná částka anulus fibrosus byla hydrolyzována a aminokyseliny hydrolyzátu byly po derivatizaci stanovovány metodou plynové chromatografie na chirální kapilárni koloně. Hodnoty koeficientu racemizace svědčí pro omezené možnosti určení věku z takto připravené tkáně.
Keywords: kyselina asparagová; dospělí; aminokyseliny; lidé; Amino Acids; meziobratlová ploténka; Forensic Medicine; senioři; soudní lékařství; Aged; Humans; Connective Tissue; Adult; Chromatography, Gas; Aspartic Acid; Intervertebral Disc; určení kostního věku; Age Determination by Skeleton; pojivová tkáň; chromatografie plynová