Venofarmaka při léčbě chronické žilní insuficience - Vodičková, Libuše (Causa subita, 2001)
V článku je přehled základních patofyzlologických procesů, které se uplatňují v patogenezi chronické žilní insuficience. Dále je proveden výčet základních venofarmak ovlivňujících tok krve žilami, děje v oblasti mikrocirkulace a lymfatickou drenáž. U jednotlivých farmakologicky účinných látek jsou uvedeny příklady preparátů, které je obsahují, základní mechanizmy účinků a indikace v oblasti flebologie.
Keywords: hodnocení léčiv; trombóza; Venous Insufficiency; Drug Evaluation; Varicose Veins; žilní insuficience; varixy; Drug Therapy; farmakoterapie; Thrombosis