Obnova funkce ledviny po úspěšné PTA u nemocných s ledvinným selháním a dialýzou trvající dny až týdny. Popis šesti případů - Peregrin, Jan H; Lácha, Jiří; Žabka, J; Roček, M; Krajíčková, Dagmar; Stříbrná, J (Česká radiologie, 2001)
Cíl práce: Demonstrovat potenciální reverzibilitu ischemického selhání ledviny způsobené těsnou stenózou/uzávěrem renální arterie (RA) po úspěšné angioplastice u šesti nemocných. Materiál, metodika a výsledky: Pacientka č. 1: Žena, 34 let. Úplný akutní uzávěr obou RA, jedna přídatná RA je průchocbiá. Dialyzována dva týdny. Oboustranná PŤA se zavedením stentu obnovila ledvinnou funkci. Sérový kreatinin je stabilní kolem 120 μmol/l, sledována čtyři roky. Pacient č. 2: Muž, 70 let. Uzávěr tepny solitární ledviny. Dialyzován jeden týden. Rekanalizace RÄ se zavedením stentu obnovila funkci ledviny. Pacient umírá 13 dní po PTA na infarkt myokardu, funkce ledviny je normální. Pacient č. 3: Muž, 49 let. CHRI. Uzávěr tepny solitámí ledviny. Dialyzován 12 dní. Rekanalizace ledvinné tepny zavedením stentu obnovila fuiďcci ledviny. Sledován 18 měsíců: Sérový kreatinin 380 μmol/l. Pacientka č. 4: Žena, 72 let. Příbuzenská transplantace před 29 lety. Selhání Štěpu pro těsnou stenózu tepny. Dialyzována dva týdny. PTA obnovila funkci ledviny. Funkce štěpu je stabilní 12 měsíců, potom zánik funkce. Pacient č. 5: Muž, 47 let. Transplantace kadaverózní ledviny před dvěma roky. Selhání štěpu pro těsnou stenózu tepny. Intermitentně dialyzován devět mesicu. PTA obnovila funkci stepu. Sledován 42 měsíců, bez dialýzy, stabilní funkce štěpu. Pacientka Č. 6: Zena, 30 let. Druhá kadaverózní transplantace. Dva měsíce po transplantaci selhání štěpu pro ostiální zúžení tepny štěpu. Dialyzována jeden týden. PTA obnovila funkci štěpu. Sledování:: Funkce ledviny je 11 měsíců stabilní, poté selhává pro rejekci. Závěr : Zkušenost autorů potvrzuje, že ischemické selhání ledviny způsobené stenózou/okluzí RA muze být reverzibilní dokonce dny či týdny po vzniku stenózy/uzávěru a že i pozdní rekanalizace RA může být úspěšná.
Keywords: transplantace ledvin; lidé; Acute Kidney Injury; Renal Artery Obstruction; Kidney Transplantation; obstrukce renální arterie; balónková angioplastika; akutní poškození ledvin; Angioplasty, Balloon; Humans