Screening a konfirmace HBV a HCV u dárců krve v České republice - Němeček, Vratislav; Toulcová, A; Summerová, M; König, J; Turek, Petr (Transfuze dnes, 2001)
Screening dárců krve na přítomnost markerů infekce viry hepatitidy B a C je jedním z principiálních opatření k zábraně šíření těchto závažných lidských patogenů. Incidence akutní hepatitidy B za posledních 15 let významně klesla a v roce 1999 byla 6,2 případů/100 000 obyvatel. Mění se i věková distribuce akutní virové hepatitidy B. Prevalence nosičů HBsAg v běžné populaci rovněž klesla a v roce 1996 byla 0,66 %. Incidence akutní hepatitidy C stoupá a její hodnota v roce 1999 byla 3,2 případu/100 000 obyvatel. Prevalence anti-HCV v populaci ČR není známa. Od roku 1993 jsou k dispozici údaje O počtech dárců a prvodárců krve vyřazovaných pro přítomnost markerů HBV a HCV. Roční relativní počty vyřazených prvodárců pro HBV jsou nejčastěji v intervalu 0,2 - 0,3 %, pro HCV 0,6 - 0,8 % s výraznějším poklesem v roce 1999. Reaktivní nálezy HBsAg a anti-HCV při screeningu dárců krve jsou konfirmovány podle uvedených postupů v Národní referenční laboratoři pro virové hepatitidy. z analyzovaného souboru 722 vzorků zaslaných ke konfirmaci anti-HCV byly jen u 55,1 % vzorků uvedeny hodnoty reaktivity pri iniciálním screeningu v laboratořích transfuzní služby. Výsledky iniciálního screeningu těchto vzorků byly v 77,4 % reaktivní, v 13,6 % vzorků v „šedé zóně" (S/CO 0,8 - 1,0) a u 9 % vzorků negativní (s hodnotami S/CO většinou 0,5 - 0,8). Závěry konfirmačního vyšetření 722 vzorků byly v 13,6 % pozitivní, v 57,5 % negativní a v 28,9 % nejasné. Do schémat konfirmačních vyšetření byla včleněna i stanovení HBV DNA a HCV RNA jako doplňující vyšetření. Komplexní konfirmační vyšetření pomocí více metod vede ke spolehlivějšímu, standardnějšímu a účinnějšímu ověření specificity screeningového vyšetření HBsAg a anti-HCV.
Keywords: Mass Screening; Reference Standards; Blood Donors; Hepatitis B virus; hepatitida B; dárci krve; plošný screening; Humans; Hepatitis C; hepatitida C; referenční standardy; lidé; virus hepatitidy B; VIRY HEPATITIDY C; Hepatitis B