Mezikulturní přenos a validace dotazníku kvality života Q-LES-Q (Quality of Life Enjoyment and Satisfaction Questionnaire) v populaci nemocných s depresivní poruchou - Müllerová, Hana; Libigerová, Eva; Prouzová, Marie; Blažková, Magdaléna; Křepela, Josef; Matějková, Petra; Mrózek, Jan (Psychiatrie (Praha, Print), 2001)
Cíl: Validizace dotazníku Quality-of-Life-Enjoyment-and-Satisfaction (Q-LES-Q) pro onemocnění depresivní poruchou v národních podmínkách. Design: Mezikulturní adaptace a validizace u nemocných přijatých k hospitalizaci na psychiatrické klinice s diagnózami F32, F33 podle MKN-10. Výstupy: Reprodukovatelnost (test-retest, vnitřní konzistence), validita (obsahová, diagnostická, diskriminantní), senzitivita. Výsledky: Byla analyzována data 56 pacientů: na test-retest reprodukovatelnost (46 měření), validita (93 měření) a vnitřní konzistenci (118 měření). Dotazník vykázal vysokou homogenitu (Cronbachova alfa vnitřní konzistence = 0,8–0,9) a prokázal stabilitu odpovědí při opakovaném podání za obdobných podmínek (test-retest). Jednotlivé skupiny otázek/domény vysoce korelovaly (p > 0,01) se skóry dotazníků HAMD, CGI a Beck. Závěr: Nový nástroj pro hodnocení kvality života prokázal dostatečnou reprodukovatelnost a validitu pro použití v klinické praxi.
Keywords: reprodukovatelnost výsledků; mužské pohlaví; psychometrie; Male; senioři; Surveys and Questionnaires; finanční podpora výzkumu jako téma; Reproducibility of Results; Humans; Female; Psychometrics; Research Support as Topic; lidé; Middle Aged; ženské pohlaví; lidé středního věku; deprese; průzkumy a dotazníky; kvalita života; Quality of Life; Depression; dospělí; Adult; Aged