Sociální fobie/sociální úzkostná porucha u dětí a adolescentů - Drtílková, Ivana (Psychiatrie (Praha, Print), 2001)
Diagnostická kritéria sociální fobie/sociální úzkostné poruchy u dětí a adolescentů se liší v některých ohledech od těch, která náleží dospělým. Je nutno počítat s rolí vývojového procesu. Mezi dětmi a adolescenty se sociální fobií se běžně vyskytují další komorbidní úzkostné a afektivní poruchy. Behaviorální terapie u dětí pomocí techniky systematické desensitizace je cílena na postupnou expozici fobickým stimulům. Kognitivní i behaviorální postupy mohou vyvolat pozitivní kognitivní změny, i když různými mechanizmy. Dosud neexistují konkluzivní, farmakologické studie cílené na léčbu sociální fobie/sociální úzkostné poruchy u dětí. Prozatím však, zčásti podle výsledků u dospělých, se SSRI jeví jako přijatelné preparáty první linie. Na závěr jsou připojeny předběžné zkušenosti s léčbou sertralinem u 6 dětí a adolescentů se sociální fobií.
Keywords: psychoterapie; Adolescent; Psychotherapy; Drug Therapy; diferenciální diagnóza; farmakoterapie; úzkostné poruchy; Diagnosis, Differential; dítě; Anxiety Disorders; mladiství; sociální problémy; Child; Social Problems