Temperament a charakter podle C.R. Cloningera u psychiatrických pacientů a obecné populace - Preiss, Marek; Klose, Jiří; Španiel, Filip (Psychiatrie (Praha, Print), 2000)
Článek pojednává o diskriminační schopnosti Cloningerova TCI (Temperament and Character Inventory) u psychiatrických pacientů oproti všeobecné populaci. Autoři porovnávají soubor psychiatrických pacientů (N = 54) s 3 soubory osob z nepsychiatrické populace. Odlišnosti mezi psychiatrickým souborem a třemi ostatními soubory se ukázaly především v temperamentové dimenzi Harm avoidance a charakterových dimenzích Self-directedness a Cooperativeness. Výsledky ukazují na diskriminační schopnost některých dimenzí Cloningerova TCI v našem souboru psychiatrických pacientů a potvrzují předchozí nálezy s TCI.
Keywords: poruchy osobnosti; Temperament; Character; Mental Disorders; temperament; Personality Assessment; testování osobnosti; lidé; Personality Disorders; charakter; duševní poruchy; Humans