Existuje kritérium přežití kriticky nemocných s akutní hemoragicko-nekrotickou pankreatitidou? - Šimeček, Vladimír; Peleška, Miroslav; Bergl, Zdeněk (Anesteziologie a neodkladná péče, 2001)
Autoři se na souboru 23 pacientů s akutní hemoragicko-nekrotickou pankreatitidou snaží nalézt jednotící kritérium přežití. Ze sledování se zdá, že pacienti s touto těžkou formou onemocnění, u nichž došlo k rozvoji renální insuficience, ve 100 % zemřeli i za použití všech dostupných terapeutických postupů včetně CVVHD a CRAI.
Keywords: akutní nekrotizující pankreatitida; Kidney Failure, Chronic; kritický stav; Pancreatitis, Acute Necrotizing; Humans; chronické selhání ledvin; lidé; Survival Analysis; analýza přežití; Critical Illness