Pars plana vitrektomie jako metoda řešení trakčního edému makuly - Kaňovský, R; Kolář, P; Vícha, I (Česká a slovenská oftalmologie, 2001)
Jsou analyzovány příčiny a důsledky trakčního edému makuly s možností řešení tohoto stavu pars plana vitrektomií s odstraněním vitreomakulární trakce a epiretinálních makulárních membrán. U čtyř pacientů byl proveden rozbor jejich předoperačního a pooperačního nálezu. Ve třech případech byla zjištěna idiopatická epiretinální membrána a v jednom případě vitreomakulární trakční syndrom. Objektivní pooperační zlepšení zrakové ostrosti jsme zaznamenali ve třech případech, u jednoho pacienta došlo ke stabilizaci stavu beze změny zrakové ostrosti.
Keywords: Aged; lidé středního věku; senioři; Vitrectomy; lidé; Adult; Middle Aged; dospělí; zraková ostrost; Edema; Female; Epiretinal Membrane; Diagnostic Techniques, Ophthalmological; diagnostické techniky oftalmologické; ženské pohlaví; Humans; edém; vitrektomie; Visual Acuity; epiretinální membrána