Časový faktor a instrumentální léčba neprůchodnosti slzných cest v dětském věku - Odehnal, Milan; Kozáková, V; Filouš, Aleš; Malec, J (Česká a slovenská oftalmologie, 2001)
Autoři hodnotí účinnost sondáží a proplachování lakrimálního systémuu souboru 155 kojenců a malých dětí (300 očí) s vrozenou neprůchodností slzných cest (VNSC). Průměrný věk při prvním ošetření byl 3,7 měsíce - rozmezí 21 dnů až 24 měsíců. Zprůchodnění slzných cest bylo dosaženo v celém souboru v 83,49 %. U dětí ošetřených do 6. měsíce věku byla pasáž obnovena v 91,30 %. Účinnost zákroků s přibývajícím věkem postupně klesá. Dle našeho názoru je nejvhodnější provést zákrok mezi 4. - 6. měsícem. Výkon v místní anestezii u většiny dětí zajistí rychlý a trvalý ústup potíží a ještě relativně nízký počet nutných opakovaných sondáží. V pozdějším věku se efektivita sondáží nebo proplachování snižuje a řešením je spíše indikace k intubaci slzných cest nebo DCRS. Jednou z hlavních neuzavřených otázek diskuse je stanovení optimálního věku k zákroku. Dále je rozebrána polemika názorů odpůrců sondáže a problematika spontánní kanalizace slzných cest.
Keywords: obstrukce slzovodu; Humans; Child; kojenec; Child, Preschool; katetrizace; lidé; Infant, Newborn; Lacrimal Duct Obstruction; dítě; Time Factors; časové faktory; Ophthalmologic Surgical Procedures; Infant; oftalmologické chirurgické výkony; předškolní dítě; novorozenec; Catheterization; Age Groups; věkové skupiny