Zvýšenie koncentrácií cirkulujúcich koncových produktov pokročilej glykácie v modeli akútnej renálnej insuficiencie u potkana - Boor, Peter; Božek, Peter; Blažíček, Pavol; Syrová, Dagmar; Schinzel, R; Heidland, August; Pecovová, A; Šebeková, Katarína (Časopis lékařů českých, 2001)
Východisko. Koncové produkty pokročilej glykácie (advanced glycation end products, AGEs) vznikajú neenzymatickou glykáciou a glyoxidáciou bielkovín a peptidov pomaly počas starnutia. V obehu a tkanivách sa hromadila pri diabete a chronickej renálnej insuficiencii. Oblička hrá kľúčovú úlohu pri eliminácii AGEs. Cieľom práce bolo overiť predpoklad, že akútna strata obličkových funkcií so zvýšeným oxidačným a krabonylovým stresom sa prejaví zvýšením koncentrácií cirkulujúcich AGEs. Metódy a výsledky. Akútnu renálnu insuficienciu (ARI) sme u potkana indukoval bilaterálnou nefrektómiou (24-72 h). Výsledky sme porovnávali oproti kontrolnej skupine slepo operovaných potkanov. Koncentrácie AGEs merané spektrofluorometricky alebo ako Ne-karboxymetyllyzín, sa v priebehu 48 hodín zvýšili na viac ako dvojnásobok kontrolných hodnôt, a tesne korelovali s koncentráciami kreatinínu (r=0,938, p<0,001 a r=0,815, p<0,001). Zvýšené koncentrácie malondialdehydu (MDA) a lipofuscínu (LP) poukazovali na zvýšený oxidačný a karbonylový stres. Tento nebol dôsledkom zníženej aktivity antioxidačných systémov: aktivity superoxidačný a karboxylový stres. Tento nebol dôsledkom zníženej aktivity antioxidačných systémov: aktivity superoxiddizmutázy sa v priebehu sledovania zvýšila o 50 %, a aktivita glutatiónperoxidázy sa nezmenila. Totálny antioxidačný status sa zvýšil, pravdepodobne dôsledkom hromadenia uremických toxínov so scavengerovou kapacitou, ako hipurát. Záver. Podali sme prvý dôkaz, že v modeli ARI u potkanov sa koncentrácie cirkulujúcich AGEs zvyšujú v krátkom čase. Ak sa AGEs hromadia pri ARI aj u ľudí, treba zvažovať ich klinický význam pri akútnej toxicite a neskorších komplikáciách tohto stavu.
Keywords: Animals; Disease Models, Animal; Glycation End Products, Advanced; modely nemocí na zvířatech; oxidační stres; Malondialdehyde; produkty pokročilé glykace; Oxidative Stress; chronické selhání ledvin; malondialdehyd; lipofuscin; Lipofuscin; krysa rodu Rattus; Kidney Failure, Chronic; zvířata; Rats