Úvaha nad problémem "stability" ve fyzioterapii - Véle, František; Čumpelík, J; Pavlů, Dagmar (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2001)
Článek je úvahou nad pojmem stabilita. Autoři poukazují na rozlišování stability vnitřní, vnější, stability pružné a rigidní ve vztahu k pojetí mechanickému a tzv. funkčnímu. Proces zachování pružné stability osového orgánu považují za základní požadavek pro optimální posturální funkci i pro pohybovou jistotu. V souvislosti se stabilitou a posturou poukazují na nutnost využít existujícího vztahu mezi posturou, respirací i stavem mysli, která se podílí na procesu motorického chování.
Keywords: kinezika; Physical Therapy Specialty; Movement; Humans; biomechanika; postura těla; lidé; Physical Therapy Modalities; Kinesics; techniky fyzikální terapie; pohyb; Posture; Biomechanical Phenomena; fyzioterapie (obor)