Odpoveď pH komorového moku králikov na antiglaukomatiká za in vivo podmienok - Veselovský, Ján; Oláh, Zoltán; Veselá, A; Gressnerová, Soňa (Česká a slovenská oftalmologie, 2001)
V príspevku sa poukazuje na aktivitu antiglaukomatík - 2% pilokarpínu (pH 5,98), 0,5% timoptolu (pH 6,58) a 0,005% xalatanu (pH 6,83) z hľadiska ich hodnoty pH a zmien pH komorového moku králikov in vitro, vzniknuté po ich aplikácii. Komorový mok očí králikov má pH 7,59, čo je zhodné s pH komorového moku zdravých ľudských očí (pH 7,5-7,6). Bolo zistené, že uvedené antiglaukomatiká znižujú pH komorového moku ku kyslým hodnotám v tomto poradí: 2% pilokarpín > 0,5% timoptol > 0,05% xalatan. Najväčšie zníženie bolo zaznamenané ihneď po ich pridaní. Z hľadiska rýchlosti aktivity a účinku v súvislosti s časom dosiahnutia hodnoty pH normálneho komorového moku, zaznamenávame nasledovné poradie: 0,005% xalatan > 0,5% timoptol > 2% pilokarpín. Uvedené rozdiely pH komorovéhomokupoaplikáciiuvedenýchantiglaukomatíkmajúpriamusúvislosť s ich fyziologickými účinkami v oku. Súčasne upozorňujú na závislosť pH antiglaukomatika aplikovaného do spojovkového vaku pri liečbe glaukómového ochorenia.
Keywords: In Vitro Techniques; Glaucoma; nitrooční tlak; Rabbits; techniky in vitro; králíci; glaukom; Pilocarpine; koncentrace vodíkových iontů; pilokarpin; Hydrogen-Ion Concentration; Intraocular Pressure