Krvácení do tenkého střeva z pohledu chirurgického pracoviště - Kala, Zdeněk; Kysela, Petr; Hanke, Ivo; Procházka, Vladimír; Robek, O (Praktický lékař, 2001)
Krvácení do gastrointestinálního traktu je častou náhlou příhodou břišní. Závažnost jeho příčiny a důsledky krevní ztráty vyžadují co možná nejčasnější přesnou diagnózu i určení místa krvácení s následnou kauzální léčbou. Autoři kladou důraz na komplexní terapii a interdisciplinární spolupráci především chirurga, endoskopisty, radiologa, gastroenterologa, popřípadě hematologa. Nastiňují racionální diagnosticko-terapeutický postup s ohledem na dostupnost a výtěžnost jednotlivých vyšetřovacích metod. Na základě několika kazuistik je ilustrován jejich diagnostický přínos. Z chirurgického hlediska je vyzdvižen význam peroperačně prováděné enteroskopie klasickým gastrofibroskopem zavedeným přes gastrotomii nebo enterotomii.
Keywords: gastrointestinální krvácení; Endoscopy, Gastrointestinal; tenké střevo; Intestine, Small; Gastrointestinal Hemorrhage; gastrointestinální endoskopie