PAPP-A v prvním trimestru těhotenství - Fialová, Lenka; Matouš-Malbohan, Ivan; Mikulíková, L; Benešová, Olga; Krofta, L; Zwinger, Antonín (Česká gynekologie, 2001)
Cíl studie: Předběžné stanovení normálních hladin PAPP-A v prvním trimestru těhotenství a jejich porovnání s biochemickými markery běžně používanými při biochemickém prenatálním screeningu.Typ studie: Retrospektivní studie.Název a sídlo pracoviště: 1. ústav lékařské chemie a biochemie a Ústav klinické biochemie 1. LF UK, Praha. Ústav pro péči o matku a dítě, Praha.Metodika: Soubor tvořilo 141 těhotných žen, u nichž byl mezi 7. - 13. týdnem těhotenství proveden odběr krve; dále 6 žen, kterým byla krev odebrána v průběhu těhotenství dvakrát - v 1. a 2. trimestru. Tři krevní vzorky pocházely od žen z 2. trimestru těhotenství, u nichž byla prokázána ve dvou případech trizomie 21 a v jednom případě trizomie 18. U 5 žen bylo zjištěno těhotenství s více plody. V nezmrazených vzorcích mateřského séra byly stanoveny koncentrace choriového gonadotropinu (MS hCG), a-1-fetoproteinu (MS AFP) a trofoblast-specifického-b-1-glykoproteinu (MS SP1). Poté byly vzorky séra uchovány při -20 °C a později v nich byly vyšetřeny koncentrace PAPP-A.Hladiny hCG a AFP byly stanoveny enzymovou imunoanalýzou pomocí souprav Sevatest ELISA AFP Micro II a Sevatest ELISA hCG Micro I (SEVAPHARMA a.s., ČR). Hladiny SP1 byly určovány jednoduchou radiální imunodifuzí pomocí antiséra Q-SGAHu/SP1 a lidského referenčního séra pro stanovení SP1 (SEVAPHARMA a.s., ČR).Ke stanovení hladin PAPP-A byly použity soupravy PAPP-A ELISA (DRG Instruments GmbH, Germany).Výsledky: Průběh hladin PAPP-A v 7. - 13. týdnu těhotenství vykazuje vzestup koncentrací. Hodnoty mediánů se pohybují od 1,8 mg/l v 7. týdnu do 23,0 mg/l ve 13. týdnu. Vzestup hladin pokračuje do 2. trimestru. U 3 z 5 žen s vícečetným těhotenstvím převyšovaly koncentrace PAPP-A hodnoty nalézané u těhotenství s jedním plodem. Hladiny PAPP-A u dvou žen s plodem postiženým chromozomální aberací se nelišily od hodnot u žen s nepostiženým plodem. Mezi hladinami PAPP-A a AFP a PAPP-A a SP1 v prvním trimestru jsme prokázali statisticky významnou korelaci (r = 0,42, p < 0,001 a r = 0,54, p < 0,001), hladiny PAPP-A a hCG nekorelovaly (r = 0,019, p = 0,82).Závěr: Stanovení mediánů PAPP-A pro jednotlivé týdne těhotenství 1. trimestru je nezbytnou podmínkou pro posuzování patologických hodnot. Na našem souboru jsme ověřili vzestupný trend koncentrací PAPP-A v průběhu 1. trimestru. Pokračováním této studie bude otestování PAPP-A v počítačovém programu Biochemické sledování gravidity.
Keywords: Female; biologické markery; alpha-Fetoproteins; Biomarkers; ženské pohlaví; lidé; těhotenství; Pregnancy Trimester, First; plošný screening; Blood Proteins; krevní proteiny; alfa-fetoproteiny; choriogonadotropin; Chorionic Gonadotropin; TĚHOTENSTVÍ - SPECIFICKÝ BETA 1-GLYKOPROTEIN; Mass Screening; Pregnancy; první trimestr těhotenství; Humans