Pokroky ve vývoji nových antituberkulotik ze skupiny orthokondenzovaných heterocyklických sloučenin. Část 2. Látky obsahující v šestičlenném kruhu více atomů dusíku - Waisser, Karel; Bureš, Otakar; Holý, Pavel (Česká a slovenská farmacie, 2001)
Tuberkulóza a další mykobakteriální onemocnění jsou v současné době považovány za jeden z předních problémů zdravotnictví. Od roku 1985 a zvláště pak v devadesátých letech a současné době patří pátrání po nových strukturách antimykobakteriálních látek mezi přední oblasti chemoterapeutického výzkumu. Přehledný referát je již 17. sdělením ve skupině přehledných studií o vývoji nových antituberkulotik, šestým o vývoji za posledních 151et a druhým sdělením věnovaným v této řadě orthokondenzovaným heterocyklickým sloučeninám. HIasifikace orthokondenzovaných sloučenin se opírá o šestičlenné heterocyklické substrukturální fragmmty. K rešerši byl použit časopis Chemical Abstracts, Current Awareness in Biomedicine, část Mycobacteria a původní práce. Current Awareness in Biomedicine je však rešeršním zdrojem velmi nedokonalým, zachycujícím jen zlomek sdělení.
Keywords: heterocyklické sloučeniny tetra- a více cyklické; Heterocyclic Compounds, 4 or More Rings; antituberkulotika; Antitubercular Agents