Cytotoxická a genotoxická aktivita vybraných konzervačných látok pre kozmetické prostriedky - Jantová, Soňa; Hojerová, Jarmila; Hanusová, B; Mikulášová, M (Česká a slovenská farmacie, 2001)
Študoval sa cytotoxický a genotoxický účinok in vitro konzervačných látok pre kozmetické prostnedky JMAC TD, Bronopol, CA 24 a Euxyl K100. Z porovnania hodnôt IC100 vyplynulo, že najvyšší cytotoxický účinok na proliferáciu fibroblastových buniek V79 a VHIO indukoval Bronopol, ktorého hodnota IC100 bola v priebehu celého pokusu 10 mgA. Konzervačné látky CA 24 a Euxyl KlOO boli 4krát, resp. 5krát menej cytotoxické ako Bronopol (ICioo = 42, resp. 50,3 mgA). Kompozitná konzervačná látka na báze strieborných iónov JMAC TD prejavila najnižšiu cytotoxicitu (IC100 = 150 mgA); 15krát nižšiu ako Bronopol, 3,5krát nižšiu ako CA 24 a 3krát nižšiu ako Euxyl K100. Biocíd JMAC TD neprejavil na bakteriálnych kmeňoch Salmonella typhimurium TA 98 a TA 100 žiadnu mutagénnu aktivitu.
Keywords: Cosmetics; In Vitro Techniques; Toxicity Tests; techniky in vitro; cytotoxické testy imunologické; Preservatives, Pharmaceutical; kosmetické přípravky; testy toxicity; Cytotoxicity Tests, Immunologic; konzervační prostředky farmaceutické