Velký ovariální teratom imitující náhlou příhodu břišní - kazuistika - Mitták, Marcel; Satinský, Igor; Andělová, R; Kubala, Otakar (Rozhledy v chirurgii, 2001)
Autoři uvádějí kazuistiku velkého ovariálního teratomu u dospívající dívky. Teratom byl překvapivým nálezem pri laparotomy, která byla indikována pro příznaky náhlé příhody břišní klinicky odpovídající apendicitidě. Nález byl řešen tumorektomií. Nádor byl histologický potvrzen jako diferencovaný zralý teratom. Při opakovaných kontrolách byla pacientka bez známek recidívy. Autoři uvádějí stručný přehled literárních poznatků týkajících se méně časté diagnózy a příčiny náhlé příhody brišní.
Keywords: Adolescent; nádory vaječníků; lidé; Female; akutní bolest břicha; Ovarian Neoplasms; Abdomen, Acute; mladiství; Teratoma; ženské pohlaví; teratom; Humans