Sledování výskytu intratekálních protilátek u pacientů s chorobami nervového systému zánětlivého, metabolického nebo vertebrogenního původu - Suchánková, Alena; Roubalová, K; Machová, H; Glosová, Libuše; Bojar, Martin; Piťha, Jiří; Effler, F (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2001)
Cíl práce: Sledování výskytu intratekálních protilátek proti herpetickým virům (EBV, HSV, VZV a CMV) u pacientů se zánětlivým onemocněním nervového systému a charakterizace jejich přínosu pro diferenciální diagnostiku těchto chorob. Materiál a metody: IgG protilátky proti herpetickým virům byly prokazovány v párových vzorcích séra a mozkomíšního moku (MM) metodami ELISA a nepřímé imunofluorescence (NIF). Intratekální syntéza protilátek byla hodnocena na základě výpočtu protilátkového indexu (AI). Výsledky: Serologicky bylo vyšetřeno 47 pacientů s polyneuropatiemi, 77 pacientů s akutní infekcí CNS, 67 pacientů s demyelinizačním onemocněním CNS a 41 s nezánětlivými dorsopatiemi a kompresivními radikulopatiemi jako kontrolní skupina. Výskyt protilátek indikujících aktivní infekci herpetickými viry v séru pacientů byl srovnatelný jak u pacientů všech sledovaných skupin, tak u kontrol. Nízké hladiny virově specifických intratekálních protilátek byly nalezeny jak u pacientů se zánětlivým onemocněním nervového systému (u 21 %) i u kontrolní skupiny (u 24 %). Vysoké hladiny virově specifických intratekálních protilátek (AI větší než 2) byly nalezeny pouze u pacientů se zánětlivým onemocněním nervového systému. U pacientů s neuropatiemi byly prokázány hlavně protilátky proti HSV (6 %), u pacientů s akutní infekcí CNS protilátky proti HSV a CMV (5 % a 4 %). Ve vzorcích MM s intratekálními protilátkami nebyla současně prokázána virová DNA. U pacientů s demyelinizací CNS dominovaly protilátky proti CMV (7 %). Závěr: Průkaz intratekálních protilátek proti herpetickým virům lze použít jako doplňkovou metodou v rámci diferenciální diagnostiky zánětlivých onemocnění nervového systému. Při interpretaci nálezů je však nutná opatrnost, neboť jejich přítomnost, zvláště v nízkých hladinách nemusí být vždy projevem recentní aktivní infekce.
Keywords: Herpesviridae Infections; hematoencefalická bariéra; Herpesviridae; Diagnosis, Differential; protilátky virové; lidé; herpetické infekce; nemoci nervového systému; Humans; diferenciální diagnóza; Nervous System Diseases; Blood-Brain Barrier; Antibodies, Viral