Nutriční strategie u kriticky nemocných s akutní renální dysfunkcí v rámci multiorgánového selhání léčených kontinuálními eliminačními technikami - Novák, Ivan; Rokyta, Richard; Matějovič, Martin; Kroužecký, Aleš (Aktuality v nefrologii, 2001)
Akutní renální selhání je častý medicínský problém u kriticky nemocných. Je však nutno rozlišovat dvě skupiny nemocných: první skupinu tvoří nemocní s izolovaným selháním ledvin a druhou skupinu pak nemocní, kteří mají renální selhání jako součást multiorgánového selhání (MODS). Metabolické a nutriční abnormality u kriticky nemocných s akutním renálním selháním jsou charakterizovány metabolickou odpovědí na stres, alterovanou funkcí ledvin s následnou poruchou kontroly homeostázy a interferencí s eliminačními technikami. Při izolovaném akutním renálním selhání u hemodynamicky stabilních nemocných není nutno restringovat bílkovinný příjem při rozšířeném denním režimu dialýz. U kriticky nemocných s renální dysfunkcí v rámci MODS léčených kontinuálními technikami není nutné redukovat příjem bílkovin, ani jinak upravovat příjem substrátů. Ale v případě, že u nemocného není zavedena některá z eliminačních technik, pak je nutná restrikce příjmu bílkovin s ohledem na tíži renální dysfunkce, a to do doby, než je na některou z eliminačních technik napojen.
Keywords: jednotky intenzivní péče; Intensive Care Units; energetický metabolismus; Hemofiltration; lidé; Nutritional Support; Acute Kidney Injury; nutriční podpora; Energy Metabolism; akutní poškození ledvin; kritický stav; multiorgánové selhání; Critical Illness; Multiple Organ Failure; hemofiltrace; Humans