Antibakteriální chemoterapie - jsme skutečně na konci antibiotické éry? - Vacek, Václav (Časopis lékařů českých, 2001)
Antibakteriální chemoterapie prochází globální krizí. Devadesátá léta přinesla bezprecedentní rozšíření rezistence hlavních bakteriálních patogenů na antibiotika, která se v různých částech světa uplatňuje s kolísající intenzitou a šíří, od bezvýznamné až po hrozivou, závislou do značné míry na místním, regionálním či celostátním přístupu k preskripci antibiotik. Výsledkem byly někde terapeuticky neřešitelné situace, všude však citelný, někdy až prohibitivní vzestup nákladů na léčení, úměrný tomu, jak bylo třeba přecházet od základních antibiotik k rezervním. Začalo se mluvit o nástupu postantibiotické éry. Soustředěné úsilí, zaměřené na racionalizaci preskripce a omezení zbytečné preskripce antibiotik, na stanovení a dodržování antibiotické politiky i na vývoj nových přípravků antibak- teriální chemoterapie bez zkřížené rezistence s dosud používanými, které se rozvinulo ve druhé polovině dekády, nebezpečí nástupu postantibiotické éry prozatím odsunulo. Je uveden stručný popis nově zavedených chemoterape - utik (linezolid, quinupristin/dalfopristin, nové chinolony a perspektivně i telithromycin) i přípravků, jejichž vývoj pokročil natolik, že představují příslib v relativně krátkém časovém horizontu (daptomycin, glycylcykliny, orální karbapenemy a trinemy). Je připojena i stručná zmínka o nových směrech výzkumu. Současně se ale zdůrazňuje zásadní, trvalý a ničím nenahraditelný význam racionalizace preskripce antibiotik jako jediného způsobu, jak udržet antibakteriální chemoterapii v dlouhodobém pohledu plně účinnou a obecně dostupnou.
Keywords: Anti-Infective Agents; antiinfekční látky; antibakteriální látky; bakteriální infekce; Drug Resistance, Microbial; Anti-Bacterial Agents; Bacterial Infections; ANTIBIOTIKA KOMBINOVANÁ; antibiotická rezistence